Muziekmozaïek

Zingen als het niet mag…

In het voorjaar van 2020 werd de muziek in de kerk het zwijgen opgelegd. Alhoewel er nog wel door vier mensen vóórgezongen mocht worden, was het voor de bezoekers van de vieringen een gemis dat er niet meer een heel koor stond te zingen of dat de mensen zelf mee mochten zingen.

Een initiatief van New Generation in samenwerking met Ontmoeten ráákt! maakte het mogelijk om de pijn van het niet meer samen zingen te verzachten. En er blijkt met de huidige stand van de techniek een heleboel mogelijk. 

 

Wat is een muziekmozaïek?

Het idee is niet nieuw en inspiratie is er voldoende te vinden op internet. Ook wel SAT (Singing Apart Together) of PAT (Playing Apart Together) genoemd, komt een muziekstuk tot stand door alle zangers en/of muzikanten apart op te nemen en die dan één voor één bij elkaar te monteren tot één enkele opname. Naast het geluid, is er gevraagd om zichzelf te filmen bij het inzingen. Ook deze beelden worden bij elkaar gezet en samengevoegd met de geluidsopnames. Op die manier vormt zich een muziekmozaïek. Alhoewel door de deelnemers nog nooit gedaan, zijn de meesten de uitdaging enthousiast aangegaan. 

De Heer van de Dans

Het eerste project is gedaan met het lied “De Heer van de Dans”. Het is een welbekend lied dat wereldwijd in verschillende vertalingen is uitgebracht. De deelnemers hebben deze opnames allemaal thuis opgenomen. Daarnaast is er een foto-challenge aan verbonden, waarbij een aantal mensen zich hebben laten inspireren door de tekst en de muziek. Aan de hand daarvan hebben zij foto's gemaakt die aan het filmpje zijn toegevoegd. Het arrangement van het lied leent zich bij uitstek om door een aantal musici begeleid te worden. Voor de gelegenheid heeft een aantal musici van Ons genoegen en een aantal bevriende instrumentalisten de begeleiding op zich genomen.  Voor de oplettende kijker c.q. luisteraar: bij de aftiteling is de opname te horen die de deelnemers gebruikten om op in te zingen.

Die mij droeg

De teksten van Huub Oosterhuis vormen binnen onze geloofsgemeenschap een grote verbindende factor. Een lied als Die mij droeg is een van die liederen die vele (oud)koorzangers goed kennen en een heel sterk gevoel van verbondenheid geven. Ook binnen de reguliere bezoekers van de zondagse vieringen is het goed bekend. Uiteindelijk hebben 34 zangers en zangeressen zich gemeld en onder begeleiding van Harriët op piano en George op het orgel hebben we deze verspreid over een heel aantal dagdelen opgenomen. De opnames zijn steeds twee aan twee (op minimaal anderhalve meter) gemaakt in de Johannes de doper geboorte kerk in Montfoort. 

Kerstmis 2020 (deel 1)

De teleurstelling was groot toen bleek dat de vieringen op Kerstavond met bezoekers niet door zouden gaan. Het was nog even de vraag of er überhaupt wel een kerstavondviering vanuit de kerk zou komen. Gelukkig waren we op het ergste voorbereid en zijn we eind oktober begonnen met de voorbereidingen voor een aantal muziekmozaïeken, speciaal voor Kerstmis. We hebben drie samenzang liederen opgenomen: Eer zij God, Wij komen tezamen en Midden in de winternacht. Naast dat de 4 mensen mochten zingen, de voorgangers en de mensen van beeld en geluid, was de kerk helemaal leeg. Dat was geen belemmering om toch een mooie en sfeervolle kerstviering ten gehore te brengen.

Kerstmis 2020 (deel 2)

Ondanks alle beperkingen was de kerk toch heel mooi en sfeervol versierd. Naast de samenzangliedjes heeft New Generation nog twee liedjes opgenomen uit hun eigen repertoire: Onderweg van Boudewijn de Groot omlijst met het ultieme kerstgevoel dat er sneeuw gaat vallen. Het lied van de stal laat zien waar elk jaar de kerststal in de kerk vandaan komt. Verrassend en verfrissende omlijsting van een toch al wat ouder lied. Tot slot heeft Paul zijn eigen barbershopensemble gevormd en a-capella Mary, Mary opgenomen.

You raise me up

Voor veel zangers is dit een heel waardevol lied en het spreekt velen tot de verbeelding. Het blijkt ook uit de foto's die door de deelnemers zijn aangeleverd om hun gevoel bij dit lied uit te drukken. Sommigen worden overweldigd door prachtige natuur, anderen zien de steun vooral terug in hun naasten. De digitale wereld geeft ook de mogelijkheid om ook instrumentaal uit te pakken en een compleet symfonieorkest aan het arrangement toe te voegen. Behalve de piano zijn alle andere instrumenten er digitaal bijgemixt.

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.